22 Haziran 2014 Pazar

MOTOR ÜFLEMESİ

       MOTOR ÜFLEMESİ NEDİR ? NASIL ANLAŞILIR ?

Motor içerisinde bulunan pistonlar, segmanlar, silindirler ve yataklar zaman içerisinde aşınırlar. Segmanların görevi piston ile silindir arasındaki sızdırmazlığı sağlamaktır. Üstteki segman, patlama zamanında oluşan basıncı muhafaza eder. Alttaki segman görevi ise piston aşağıya inerken silindirdeki yağı sıyırarak kartere indirmektir. Silindir ile segmanlar arasında boşluk artıkça sıkıştırma zamanında kompresyon (basınç) kaybı yaşanır. Pistonlar yukarı doğru hareketle hava yakıt karışımını sıkıştırırlar. Bu sıkışma esnasında aşınmış durumdaki segmanlar havanın motor içine kaçmasına ve yağ kapağından üflemesine neden olur. Hava yakıt karışımında azalma söz konusu olup, motor gücünün düşmesine sebep olur. Motor üflemesinin kontrolü yapılırken motorun çalışma sıcaklığına gelmesi gerekir. ( 80 - 90 derece arası ) Motor  soğukken bir miktar üflemesi  normal sayılır. Motor parçaları arasında milimetrik olarak, ısınmaya karşı genleşme payı bulunmaktadır.

Motor üflemesinden sonraki aşama, segmalardaki aşınma arttıkça, motorun yağ yakmaya başlamasıdır.

Motor üflemesi olayı kompresyon kaybıdır. Sıkıştırılmış hava yakıt karışımı motorun içine geçtiğinden dolayı yağ çubuğu çıkartılarak yada yağ  kapağı açılarak motor üflemesi anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğini tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılmalıdır.

Motorda uygun yağ kullanılmaması durumda da kompresyon kaçağı meydana gelmektedir.

Motor içerisindeki aşıntı artıkça, parçalar arasında yağ filminin muntazam oluşmaması, kompresyon kaçaklarının artması ve yağın yanma odasına sızarak, yanması sonucu motor performansında kayıplar meydana gelir. Motor yağ yakmaya başladıysa aşınma artmış demektir.Motorun kontrolünün yapılarak, motor rektefiyesi yapılması gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder