27 Mayıs 2016 Cuma

Yakıt Filtresi Nedir ? Yakıt Filtresi Nerededir Ne Zaman Değişir ?

(Benzin Filtresi)

Yakıt Filtresi Nedir Görevi Nelerdir?
Yakıt filtresi, motorun temiz yakıtla beslenebilmesi ve düzgün çalışabilmesi için önemli parçalardan biridir. Yakıt içerisindeki  kir ve parçacıkları süzerek, yakıtın temiz bir şekilde motora gönderilmesini sağlar. Yakıt sistemindeki kir-toz-parçacıklar-pas artıkları, yakıt istasyonundan alınan kirli yakıttan veya zamanla deponun içerisinde oluşmasından kaynaklanabilir.

Yeni nesil araçlarda, hem dizel hem benzinli araçlarda, direkt enjeksiyonlu yakıt sistemiyle, yüksek basınç yakıt pompaları ve yakıt enjektörleri kullanılmaktadır. Özellikle yakıt pompaları ve enjektörlerde çok küçük yakıt geçiş kanalları bulunmakta ve tolerans boşlukları çok düşük tutulmaktadır (dizel enjektör ve yakıt pompaları 1 mikron toleransla çalışır). Bu sebeple,  yakıtın kirli olması, ciddi yakıt sistemi arızalarına sebep olabilir.

(Benzin filtresi)

Yakıt filtreleri, periyodik olarak bakımlarda değiştirilmelidir. Yakıt filtresinin kaç bin kilometrede değişeceği, modele göre değişir, bunu yetkili teknik servisten öğrenebilirsiniz.
Enjeksiyonlu  araçlarda yakıt filtreleri, 10 ila 50 mikron dan büyük parçacıkları süzebilmektedir. En yaygın kullanılan yakıt filtreleri 3-5 mikron hassasiyettedir. Bununla beraber 1 mikron hassasiyette filtreleme yapabilen yakıt filtreleri de vardır. En yaygın kullanılan yakıt filtresi tipi kağıt elemanlı olanıdır. Kağıt elemanlı, Keçe elemanlı, metal elemanlı, bez elemanlı, pamuk elyaf elemanlı filtre çeşitleri bulunmaktadır.

(Dizel mazot filtresi)

Mazot Filtresi Nedir ? Ne İşe Yarar?
Mazot filtreleriyle benzin filtreleri benzer şekilde çalışır. Mazot filtreleri yapı olarak biraz daha büyük karmaşık yapıya sahiptir. Ticari dizel araçlarda (kamyon – kamyonet) kullanılan  dizel mazot filtreleri, mazotu temizlediği gibi aynı zamanda mazot içerisindeki suyu da ayrıştırır, bu tür araçların mazot depoları çok daha büyük ve mazot akışı çok daha fazla olduğundan, mazottaki su-buhar, mazottan ayrıştırılır. Mazottan ayrıştırılan bu su, mazottan daha yoğun olduğundan, filtrenin alt kısmında biriktirilir ve zamanla boşaltılması gerekir. 

(Toyota Corolla 2016 Dizel mazot filtresi)

Mazot filtresi/benzin filtresi tıkanırsa ne olur ?
Motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, rölanti devri dalgalanır, motor zor çalışır. 


Yakıt filtresi uyarı ışığı neden yanar?
Yakıt (mazot) filtresinde su biriktiğinde, filtredeki sensör sinyal gönderir ve yakıt filtresi uyarı ışığı yanıp söner, bu durumda filtrenin suyunun boşaltılması gerekir. Filtre uyarı ışığı devamlı yanıyorsa, yakıt sisteminde bir arıza var demektir.

(Yakıt filtresi arıza uyarı lambası)

Yakıt Filtresi Suyu Nasıl Alınır?
Dizel yakıt filtrelerinde, bir su tahliye musluğu bulunur.  Dizel mazot filtrelerinin alt kısmında su sensörü bulunur. Su seviyesi yükseldiği zaman, gösterge tablosunda yakıt filtresi ışığını yakar, bu durumda mazot filtresinin alt kısmında bulunan  tahliye musluğu açılarak filtrenin suyu boşaltılmalıdır. Gelişmiş mazot filtrelerinde, su tahliyesi de otomatik olarak yapılır.
Binek dizel otomobillerin mazot filtrelerinde genellikle su haznesi ve musluğu yoktur, bu filtrelerde mazottaki su, filtrenin alt kısmında birikir, periyodik bakımlarda mazot filtresi değiştirilirken bu su tahliye edilmiş olur.
Bazı mazot filtrelerinde, ısıtıcı rezistans sistemi bulunur. Çok soğuk havalarda donmaya karşı, mazot filtreden geçerken buradaki ısıtıcıda ısıtılır ve motora gönderilir.

Dizel mazot filtreleri ticari araçlarda ve traktörlerde ikili olarak kullanılabilmektedir. Dizel yakıt filtreleri çift olarak iki şekilde yakıt sistemine bağlanır: Paralel Filtre Bağlama (Daha fazla yakıt süzülür) ve Seri Filtre Bağlama (Daha hassas süzme yapılır).

(Filtrelerin bağlanma şekilleri)

Yakıt Filtresi Nerededir?
Yakıt filtresinin yeri benzinli araçlarda genellikle aracın arka tarafında, yakıt deposuna yakın, aracın sağ alt kısmında bulunmaktadır. Ayrıca, kaputun altında ön camın alt tarafındaki bölmede (motor bölmesiyle – iç bölmeyi ayıran kısımda) bulunabilir.

Karbüratörlü araçlarda benzin filtresi, karbüratöre gelen benzin hortumu üzerinde bulunur.

Dizel araçlarda mazot filtresi, motor bölmesinde kaputun altında bulunur. Motor üzerinde bulunan yüksek basınç pompasının yakıt giriş borusu takip edildiğinde kolaylıkla bulunabilir.

(Golf 5 benzin filtresi)

Yakıt Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır? (Benzinli Araçlarda)
Benzin filtresi değiştirilirken yakın tehlikesine çok dikkat edilmesi gerekir. Kıvılcım, sigara, aydınlatma lambası, sıcak egzoz,  katalitik konvertör vb. etkenler yangın çıkarabilir. Ayrıca hortumda 1-5 bar arası basınçta benzin olabilir ve püskürebilir, sökülmeden önce basınç düşürülmelidir.  Basıncı düşürmek için, araç çalışırken sigorta kutusundan yakıt pompasının sigortası çıkarılır, pompa durur, yakıt hattının basıncı düşer, araç kendiliğinden stop eder.

 Yakıt filtresi değişiminde, yakıt filtresinin üzerindeki ok yönleri çok dikkat edilmeli, hortum bağlantıları doğru yapılmalıdır. Yakıt hortumlarını yakıt filtresine sabitleyen kilitli kelepçeler uygun aletle düzgünce çıkarılıp takılmalıdır. Yakıt kaçağı olmamasına dikkat edilmelidir. Filtre değişiminde, hortum kelepçelerinin de değiştirilmesi önerilir.  Yakıt hortumları eskimiş, sertleşmiş, çatlaklar oluşmuşsa, uygun yeni yakıt hortumu ile değiştirilmelidir. Filtre değişimini, uzman teknik personele yaptırınız, sızdırmazlıktan emin olmadan aracı çalıştırmayınız.

Yakıt Filtresi Ne Zaman Değişir ( Mazot Filtresi Kaç Km’de Değişir?)
Dizel araçlarda genellikle 15.000 kilometrede bir yakıt filtresi değiştiriliyor. Bununla beraber her yağ değişiminde veya 2 periyodik bakımda bir mazot filtresi değiştirilebilir. Araç üreticiniz tarafından önerilen periyotlarda veya araç kitapçığında yazdığı gibi dizel yakıt filtresini değiştirmeniz önerilir.
Örneğin Volkswagen dizel binek araçlarda yakıt filtresi 20 bin 30 bin km’de, transporter ve caddy’de 40 bin km’de bir değişiyor.



Benzinli Araçlarda Benzin Filtresi Ne Zaman Değişir ?
Genelde 30 bin kilometrede bir benzin filtresi değiştirilmektedir. Örneğin volkswagen 15 bin kilometrede bir periyodik bakım yapar, 2 periyodik bakımda bir benzin filtresi değiştirilir. 
Not: Her marka ve modele göre bu süre değişebilir.


0 yorum:

Yorum Gönder