23 Mart 2016 Çarşamba

Motor Yağ Seviye Göstergesi - Motor Yağı Seviyesi Ne Kadar Olmalı?

yağ sıcaklık sensörü
Motor Yağ Seviye Göstergesinin Görevi Nedir?
Motor yağının seviyesini ve sıcaklığını belirleyerek EKÜ ye bildirir. Motor yağ seviyesi sensörü, motorun alt kısmında motor yağ karterinin içinde bulunur. Aracın kontağı açıldığından itibaren ölçüm ve bilgi verme işlemi başlar. Motor yağının miktarı/seviyesi ile ilgili bilgi ayrıca sürücü gösterge panelinde ya da yol bilgisayarı ekranında gösterilir. Örneğin bazı modellerde motor yağı yeterli seviyedeyse, gösterge ekranında "oil ok" (yağ seviyesi tamam) yazısı çıkmaktadır. Motor yağı seviyesi sensörü aynı zamanda motor yağı sıcaklığını da ölçer yani motor yağı sıcaklık göstergesi olarak da çalışır ve bu bilgiyi elektronik kontrol ünitesine gönderir.


Motor Yağ Seviye Göstergesi Nasıl Çalışır?
Yağ sıcaklığı, entegre elektronik tertibat tarafından, ayrı halde bulunan sıcaklık vericisi yoluyla belirlenir. Yağ seviyesi ölçüm cihazı da aynı şekilde sıcaklık ölçümü yoluyla çalışır. Elektronik tertibat tarafından ölçüm ünitesi mevcut yağ sıcaklığının üzerindeki bir değere kadar kısa süreyle ısıtılır. Isıtıcı geriliminin kapatılmasından sonra motor yağı ölçüm parçası, motor yağı tarafından yağ sıcaklık seviyesine gelecek şekilde soğutulur. Soğutma süresine dayalı olarak yağının miktarı/seviyesi ve sıcaklığı hesaplanır.

Yağ çabuk soğuyorsa, motorda yeterli yağ var demektir.
Yağ uzun sürede soğuyorsa, motor yağ seviyesi düşük demektir.

yağ seviye sensörü çalışması
Motor Yağ Basıncı Lambasının Yanma Sebepleri Nelerdir? (Yağ lambası neden yanar)
Sürücü gösterge panelinde bulunan yağ arıza lambası, hem yağ seviyesi düşük olduğunda, hem de yağ basıncı düşük olduğunda yanacaktır.
Yağ basınç lambası yanıp sönüyorsa, yağ seviyesi sensörü bozuk demektir.
Yağ lambası yanıyorsa (yanık kalıyorsa) motor yağı azalmış, yağ seviyesi düşük demektir.



Motorda Yağ Basıncı Yoksa Sebepleri Nelerdir? 
*Motorda yağ yoktur; motor yağı kaçağı olabilir, yağ değişim zamanı geçmiş olabilir, motorunuz yağ yakıyor olabilir.
*Motor yağı filtresi tıkanmış olabilir.
*Motor yağı pompası bozulmuş olabilir.
*Motor yağı basınç sensörü bozulmuş olabilir.

Motorda Yağ Seviyesi Ne Kadar Olmalı? Yağ Seviyesi Nasıl Kontrol Edilir (Resimli)?
Motor yağının seviyesi, motorda bulunan yağ çubuğuyla kontrol edilir. Motor yağı seviyesine bakılmadan önce motor stop edilmeli ve bir kaç dakika beklenmelidir.

Adım adım resimlerle yağ seviyesi kontrolü ve yağ ilavesi:

*Motor bloğunun yanında bulunan ve genelde sarı plastik saplı olan yağ kontrol çubuğu yerinden çıkarılır ve yağlı olan ucu temiz bir bez-üstübüyle silinir.

yağ çubuğu yağ seviyesi kontrolü

*Silinerek temizlenen yağ çubuğu tekrar yerine takılır ve bir kaç saniye beklendikten sonra, tekrar çekilerek yerinden çıkartılır.


*Yağ seviye çubuğunun motor yağına dalan uç kısmına bakılır. Yağ seviyesi, çubuğun ucundaki iki çizgi arasında olmalıdır. Eğer yağ seviyesi iki çizginin arasındaysa motor yağ seviyesi yeterlidir. Yağ izi, alttaki çizgide ve çizginin altındaysa, motor yağı eksik demektir. Motor yağı eklemek gerekir. Eski kullanılmış yağın üzerine yeni yağ konularak aracı kullanmak önerilmez, yağ seviyesi tamamlandıktan sonra, uygun olan ilk fırsatta motor yağının tamamını değiştirmek daha sağlıklıdır. Motor yağ eksiltiyorsa, bunun sebepleri araştırılmalıdır. Daha büyük arızaların habercisi olabilir.





2 yorum:

  1. ALLAH rızası için birisi bir fikir versin 2008 w.polo 1.4tdi araç 3 silindir 5w30 tam sentetik Castrol yağ koyduk araç ısınınca kontak kapatıp açtığımda kirmizi yağ lambası sönüyor aynı yağ lambası sarı yanıp sönüyor araç hareket halindeyken birşey yok seviye sensörü değişti azaldı ama gecmedi

    YanıtlaSil
  2. wv bi kronik mi ne.. Kaput skoru ile bir.. oksit yapabiliyor muş. ben denedim . olmadı tüm sensörleri degistirdim. gene ilk calistirmada sarı yanıyor. bir daha yanmıyor..

    YanıtlaSil