5 Haziran 2014 Perşembe

SİLİNDİR KAPAK CONTASI

SİLİNDİR KAPAK CONTASININ GÖREVİ VE SORUNU;



Silindir kapak contası motordaki ön önemli sızdırmazlık elemanlarından birisidir.Silindir kapak contası,silindirlerde oluşan aşırı sıcaklık ve basıncın motor bloğuna geçmesini engeller. Silindir kapağı ve motor bloğu arasında conta görevi görür. Ayrıca yanma odasıyla motor bloğu arasında soğutma suyu sızıntısını önler.

 

Contanın aşınmasının yada yanmasının en büyük sebebi, motorda oluşan yüksek hararetin contaya zarar vermesiyle oluşur.Aşırı ısınmayla conta şişer, eğilir yırtıklar ve delikler oluşabilir.


CONTANIN HASAR GÖRDÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?

 1. Genleşme kabındaki suya bakılır. Bu suda yarı sarımtırak renge dönme, köpüklenme belirtileri varsa veya yağ tanecikleri suyun üzerindeyse conta motor yağını soğutma suyuna kaçırıyor yani conta yanmış olabilir.

2.Yağ kontrol çubuğu çekilip, ucundaki yağ iki parmak arasına alınıp parmaklar birbirine sürülerek akışkanlık kontrol edilir. eğer bu yağ olması gerektiği gibi akışkan değilse ve su karışmış gibi bir his uyandırıyorsa conta soğutma suyunu yağ haznesine kaçırıyor olabilir.

3.Egzos çıkışından normal hava sıcaklığında yani kışın soğuk havada ısınan motordan gözlemlenecek nem yoğunlaşması harici, beyaz duman çıkışı görülüyorsa conta hasarlı, soğutma suyu yanma odalarına sızıyor egzosdan atılıyor olabilir.

4.Soğutma suyunda sürekli su eksilmesi görülebilir.

 CONTA YANIK HALDE ARAÇ KULLANILMAYA DEVAM EDİLİRSE NE OLUR?

1.Yağa karışan su, yağın akışkanlığını ve yağlayıcılığını bozacağından, yağlama ihtiyacı duyulan bölgelerde hatalı yağlama sonucu ,yataklarda, subap bölgelerinde, iticilerde, subaplarda ,pistonlarda hasarlara yol açabilir.

2.Hararete bağlı olarak üst kapak gönyesinin iyice bozulması ve taşlama gerektirmesi durumları söz konusu olabilir.

3.Daha sonraki aşamada motor tamamen kullanılmaz hale gelir,yada motor kitlenir.

 Conta yanması ciddi bir durumdur ve ihmal edilmeden en kısa zamanda contanın yenilenmesi gerekir.

 

Belirtilerden şüpheleniyorsanız uzman kişiler tarafından kontrolünü yaptırmanız daha büyük hasarların oluşmasının önüne geçebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder